2021.05.19 Thewell CE D1 S10 2207 Copy

Helsemessige grunner til å besøke The Well

Få god helse med regelmessig sauna og dampbad.

Effekten av sauna- og spabesøk blir i økende grad satt i søkelyset av medisinske forskningsmiljøer, og det har blitt en tydelig trend å benytte seg av både varme saunabesøk og kjølige bad som en del av å holde seg i form. Medisinsk forskning gir oss stadig nye svar på hva effektene av å eksponere kroppen varme og kulde betyr for kropp og sjel.

Her får du flere viktige helsemessige grunner til å gjøre spabesøk til en vane.

Styrker immunforsvaret

Medisinsk forskning viser at regelmessig bruk av sauna og dampbad styrker immunforsvaret. Det er kroppens reaksjon over den høye temperaturen som presser immunforsvaret og tilfører det ekstra styrke. Vi får feber når vi blir syke, så økt kroppstemperatur er vårt selvforsvar mot virus og bakterier. Ved å øke kroppstemperaturen får virus og bakterier vanskeligere for å overleve.

Derfor er det ikke ulogisk at økt kroppstemperatur ved hjelp av badstue og dampbad kan støtte kroppens selvforsvar mot sykdommer. Kroppen kan ha godt av å svette, for svetten renser huden for lumske bakterier som ellers kan stresse immunforsvaret, ved å skylle bakteriefjernende svette ut av porene.

Vitenskapelig forskning har vist at badstubad øker antallet hvite blodceller og andre faktorer i blodet og som er viktige for immunforsvaret. En artikkel i European Journal of Epidemiologi viser at regelmessig badstubad fører til redusert forekomst av forkjølelser og influensa.

2021.05.19 Thewell CE D2 S23 4621 H2
Japansk Meditasjonssauna

Gjør deg vakker
Jevnlig bruk av sauna og dampbad kan gjøre mirakler for huden din. Den varme luften renser porene i huden og øker blodsirkulasjonen. Varme og svette stimulerer også kollagen, noe som gjør huden spenstig og gir den et ungdommelig utseende. Én økt i saunaen har kanskje ikke så stor innvirkning, men dersom du regelmessig benytter sauna og dampbad vil du snart se forskjell i huden din. Et godt tips er å bruke en god hudkrem mens huden fortsatt er fuktig, slik at du bevarer den friske gløden fra badstubadet.

Økning i psykisk velvære
Varme gir velvære og kan bidra til at du slapper av på en bedre måte. Enten man tilbringer tiden med å ta et varmt bad eller senker pulsen i saunaen og dampbad, er resultatet ofte en langvarig følelse av avslapning og tilfredshet. Forskning viser at regelmessige varme bad og besøk i sauna og dampbad faktisk har målbare positive effekter på serotoninnivået i blodet. Serotonin kalles "lykkehormonet" og det påvirker både humøret og adferden vår. Ved symptomer på nedstemthet, som for eksempel høst- og vinterdepresjon, kan varme bad, sauna og dampbad derfor ha en svært positiv effekt. 

Mer sauna - mindre hodepine
Et besøk i saunaen kan lette spenningshodepine som er forårsaket av stress. I en studie publisert i Journal of Alternative and Complementary Medicine, sammenligner en forskergruppe fra New Zealand to grupper av pasienter som lider av kronisk spenningshodepine (CTTH). En gruppe ble bedt om å ta regelmessig badstubad i en periode på 8 uker. Resultatet var viste tydelig at de som regelmessig satt i saunaen opplevde betydelig lavere nivåer av smerte og hodepine.

Helsefremmende for hjertet ditt
Regelmessig badstubad kan redusere risikoen for hjerteinfarkt med så mye som 63%, ifølge en finsk studie. I 20 år har finske forskere overvåket 2000 middelaldrende menn (42-60 år). Deltakerne som besøkte saunaen regelmessig levde merkbart lengre, og jo oftere de brukte tid i saunaen, desto sterkere var de positive effektene på kardiovaskulær helse. Studien ble ledet av Dr. Jari Laukannen, kardiolog ved University of Eastern Finland.

Redusere risikoen for slag
Studier viser at regelmessige og hyppige badstueøkter kan redusere risikoen for hjerneslag betydelig. Studien ble utført av et finsk forskningsteam og deltakerne ble overvåket i 15 år. I løpet av denne perioden hadde det vært 155 slag i gruppen. Deltagerne som hadde 2 til 3 badstueøkter i uken hadde 12% mindre sannsynlighet for å bli utsatt for slag. Men det var enda mer forbausende, var at folkene som tilbrakte tid i badstuen 4-7 ganger i uken, reduserte risikoen for slagtilfelle med 62%.

Redusere risikoen for alzheimers
Saunabesøk kan redusere risikoen for å utvikle demens og Alzheimers. Den samme finske studien som nevnt over, viste at menn som gikk til badstuen mellom fire og syv ganger i uken ble funnet 66 prosent mindre sannsynlig å bli diagnostisert med demens. Det var også 65 prosent mindre sannsynlig at de ble diagnostisert med Alzheimers sykdom enn de som bare tok et badstuebad i uken.

Forest Sauna

Dampbad

Sauna

Bassenger